Intrebari frecventeRaspunsuri


# Intrebare: Care este efectul temperaturii ridicate sau coborate asupra acumulatorilor DEWALT ?
# Raspuns
Temperatura normala de incarcare a acumulatorilor recomandata de producator este intre 5 si 20 de grade celsius. Incercarea repetata de incarcare a acumulatorilor peste sau sub acest interval de temperatura poate deteriora definitiv acumulatorii. Cand acumulatorul se incarca sau se descarca are loc o reactie chimica si daca este prea cald sau prea rece se poate perturba aceasta reactie ce duce la diminuarea capacitatii. Odata ce acumulatorii sunt utilizati in acest interval recomandat de temperatura veti observa o functionare corecta. Indata ce acumulatorii sunt utilizati mult in afara acestui interval performantele vor scadea. Daca utilizam acumulatorii intr-un climat rece se recomanda intai incarcarea acestora sau executarea aplicatiilor dorite rapid inaintea racirii acestora. Pentru performante optime se recomanda pastrarea acumulatorilor in locuri ce depasesc 5 grade celsius. Pastrare acumulatorilor mult sub 5 grade celsius (exemplu -10grade) poate duce la deteriorare definitiva.

# Intrebare: 2.Cat timp dureaza incarcarea unui acumulator ?
# Raspuns
2.Incarcarea initiala poate dura intre una sau doua ore. In timpul procesului de incarcare lumina rosie a incarcatorului pulseaza si ramane aprinsa permanent odata ce incarcarea s-a incheiat. De indata ce sesizati o scadere semnificativa a puterii acumulatorului acesta trebuie pus imediat la incarcat. Acumulatorul nu trebuie descarcat complet inaintea incarcarii. Descarcarea completa poate duce la reducera semnificativa a capacitatii acumulatorului si in final la deteriorarea definitiva. Acumulatorul poate fi lasat in incarcator daca nu este utilizat si poate fi incarcat de cate ori doriti in timpul utilizarii acestuia.

# Intrebare: 3.Care ar fi aplicatiile recomandate pentru uneltele cu acumulatori cu trei viteze.
# Raspuns
Viteza redusa sau prima este recomandata pentru aplicatiile ce necesita cuplu ridicat cum ar fi surubele cu diametru mare. Viteza mai mare sau a doua este recomandata pentru aplicatiile obisnuite ce nu necesita cuplu ridicat cum ar fi surubele cu diametru uzual , aplicatiile pentru fixarea placilor OSB sau rigips. Viteza cea mai ridicata sau a treia este recomandata aplicatiilor ce necesita turatie cum ar fi gaurirea in metal sau lemn si efectuarea de gauri cu percutie in zidarie.

# Intrebare: 4.Care este semnificatia abrevierii XRP ?
# Raspuns
Extended run and performance. Performanta si anduranta extinsa.

# Intrebare: 5.Pot debitoarele DW872 , D28715 , D28700 sa debiteze materiale cum ar fi lemnul , piatra sau plasticul.
# Raspuns
Aceste debitoare sunt proiectate pentru debitarea metalului iar utilizarea lor pentru taierea altor tipuri de materiale poate duce la deteriorarea uneltei si pierderea garantiei.

# Intrebare: Circularele DEWALT cu taiere la unghi pot fi echipate cu discuri abrazive sau diamantate ?
# Raspuns
Nu. Aceste unelte sunt proiectate pentru a fi echipate cu discuri placate cu carbura. Particulele abrazive si praful rezultat dupa taierea cu discuri abrazive sau diamantate pot deteriora definiv motorul si implicit la pierderea garantiei . Circularele DEWALT cand sunt echipate cu discuri potrivite pot taia lemn , plastic si metale neferoase cum ar fi aluminiu si bronzul.

# Intrebare: Care este functia pentru al doilea levier (dreapta) ce echipeaza ferastraul pendular DW331K
# Raspuns
Controleaza debitul de aer ce pastreaza linia de taiere vizibila.

# Intrebare: Ce semnifica ledul rosu aprins la rotopercutorul SDS Max D25600 ?
# Raspuns
Aprinderea ledului rosu semnalizeaza uzura aproape completa a periilor colectoare si intrarea in service a uneltei. Dupa aproximativ 8 ore de utilizare motorul rotopercutorului se va opri brusc . In acest moment revizia si inlocuirea periilor cu cele originale este obligatorie. Neefectuarea reviziei duce de obicei la cheltuieli mari de intretinere iar daca nu este facuta in timp util chiar la deteriorarea definitiva a rotopercutorului. Dupa efectuarea corecta a reviziei durata de utilizarea rotopercutorului practic se dubleaza.

# Intrebare: Pot fi utilizate debitoarele DW872 , D28700 , D28715 pentru debitarea PVC ?
# Raspuns
Da se pot utiliza pentru aceasta aplicatie insa recomandam acest tip de operatie numai in spatii ventilate.

# Intrebare: Ce este momentul de torsiune?
# Raspuns
Momentul de torsiune (cuplu) reprezinta forta necesara pentru a rasuci un obiect. O idee gresita despre masinile de gaurit este aceea ca, cu cat aceasta are un moment de rasucire mai mare, cu atat va încheia mai repede o operatiune de gaurire. Momentul de torsiune nu reprezinta un indicator al vitezei de gaurire.

# Intrebare: Ce este viteza (RPM) = rotatii pe minut , turatie)?
# Raspuns
Viteza este rata cu care se roteste un obiect. Pentru o masina de gaurit, aceasta înseamna cat de repede se roteste burghiul atunci cand nu este în sarcina. RPM inseamnã rotatii pe minut.

# Intrebare: Ce este puterea?
# Raspuns
Puterea reprezinta combinatia dintre viteza si momentul de torsiune. Pentru utilizatorul profesionist aceasta indica cat de repede va putea termina operatia de gaurire.

# Intrebare: Ce este puterea motorului ? (putere nominala , initiala , de intrare)
# Raspuns
Putere nominala inseamna puterea maxima dezvoltata de motorul masinii de gaurit. Este o masura a puterii exclusiv pentru motor.

# Intrebare: Ce este puterea masinii ? (debitata , de iesire)
# Raspuns
Puterea debitata este puterea maxima a unui sistem de gaurire. Aceasta ia in considerare randamentul intregului sistem de gaurire (transmisie, cuplaj si mandrina). Puterea debitata indica puterea masinii la mandrina.

# Intrebare: Care este diferenta dintre puterea nominala si cea debitata ?
# Raspuns
Puterea nominala indica numai puterea motorului, în timp ce puterea debitata indica puterea întregului sistem de gaurire. Puterea debitata ia in considerare transmisia, cuplajul si mandrina. O masina de gaurit care are puterea nominala de 600 W ar putea avea puterea debitata de 500 W. Aceasta reprezinta o pierdere de putere de 17% datorata unui transfer de putere de la motor prin cuplajul de transmisie la mandrina. Daca o masina are puterea nominala de 600 W si puterea debitata de 560 W, atunci pierderea de putere este de numai 7%. Masurarea puterii masinii la mandrina indica performanta masinii cu mai mare exactitate. Puterea debitata este puterea pe care o percepe utilizatorul la locul sau de munca.

# Intrebare: Cum se masoara momentele de torsiune ?
# Raspuns
Masurarea momentului de torsiune se realizeaza folosindu-se o procedura standard. O masina de gaurit se monteaza într-un dispozitiv (parte a echipamentului de testare). Mandrina este blocata pe un ax fix (care nu se roteste). Masina este ambalata la maximum. Axul fix masoara forta la care masina incearca sa-l rasuceasca. Momentul de torsiune este o parte a fortei aplicate axului la 0 RPM. Exemplu: Ati încercat vreodata sa opriti o masina de gaurit ? Daca da, va amintiti ca daca burghiul este blocat într-o bucata de material, masina nu poate roti mandrina. Daca veti continua sa actionati întrerupatorul, veti putea simti ca masina încearca sa roteasca mandrina, dar aceasta nu se misca. Acest exemplu este similar cu masurarea momentului de torsiune.

# Intrebare: Care este diferenta între momentul de torsiune de varf si cel sustinut?
# Raspuns
Asa cum s-a aratat mai sus, momentul de torsiune se masoara în industrie printr-o procedura standard. Modul de interpretare a datelor însa nu se face printr-o procedură standard. Atunci cand mandrina maşinii de gaurit este montata pe un ax fix si se actioneaza întrerupatorul masinii, va aparea un impuls de energie. Acesta este numit momentul de torsiune de varf. Pe masura ce întrerupatorul este actionat în continuare, impulsul de energie scade la un nivel constant. Acesta este cunoscut drept momentul de torsiune sustinut. Unii producatori vor alege momentul de torsiune pe baza valorilor de varf (care apar în mai puţin de ½ secunda) fata de momentul de torsiune sustinut, care acopera o perioada mai lunga de timp.

# Intrebare: Cum se masoara puterea debitata?
# Raspuns
Masurarea puterii dezvoltate de o masina de gaurit este o procedura obisnuita. Atunci când producatorul face referire la putere, acesta se poate referi fie la puterea debitata, fie la la cea nominala. Masurarea puterii debitate se face printr-un proces care poate reflecta operatiunile pe care doreste sa le realizeze utilizatorul. O masina de gaurit este montata pe un dispozitiv. Mandrina masinii este fixata pe un ax. Axul din acest test nu este fix, ci el se roteste pe masura ce se porneste masina de gaurit. Când mandrina se roteste la turatie maxima (aceasta putând fi prima, a doua sau a treia turatie), momente de torsiune sunt aplicate axului în mod crescator. Aceste momente de torsiune pot reflecta operatiunile pe care le realizeaza utilizatorul. Punctul puterii debitate al masinii de gaurit este punctul de maxima putere al masinii (puterea fiind o combinaþie dintre viteza si momentul de torsiune). Acesta se gaseste acolo unde turatia masinii si momentul de torsiune sunt maxime.

# Intrebare: Este aceasta o masuratoare noua în domeniu ?
# Raspuns
Nu. Este o masuratoare folosita de mai multi ani. Puterea nu a fost utilizata pâna acum ca o unitate de masura specifica (putere debitata) si nici nu a fost comercializata. Întrucât o putere mai mare înseamna o crestere a performantei, puterea debitata da utilizatorului o indicatie mai reala în legatura cu nivelul de performanta a masinii.

# Intrebare: Daca un utilizator are mai multe masini de gaurit, un singur burghiu si o singura bucata de material, acesta va modifica momentul de torsiune necesar pentru gaurirea materialului în functie de masina utilizata ?
# Raspuns
Nu. Cât timp utilizatorul va folosi acelasi burghiu si aceeasi bucata de material, nu conteaza ce masina de gaurit foloseste (cu sau fara cablu de alimentare, cu ax 3/8" sau 1/2", voltaj sau amperaj, etc.). Momentul de torsiune necesar nu se va schimba. Totusi, daca utilizatorul foloseste un burghiu produs de o alta firma sau de alta forma, daca foloseste bucati de material diferite, sau daca aplica o presiune diferita asupra unei masini de gaurit fata de alta, momentul de torsiune va diferi si el.

# Intrebare: Cum poate atinge o masina de gaurit o performanta superioara ?
# Raspuns
Secretul pentru o performanta superioara a masinii de gaurit este sa generezi turatia maxima pentru momentul de torsiune necesar. Cu cât masina de gaurit se roteste mai repede la nivelul necesar al momentului de torsiune, cu atât va termina mai repede operaþiunea.

# Intrebare: Care este cea mai usoara modalitate de a explica puterea unei persoane care utilizeaza în mod obisnuit momentul de torsiune ca indicator pentru performanta masinii de gaurit ?
# Raspuns
1. Cel mai comun mit: Cu cât este mai mare momentul de torsiune, cu atât mai repede se va finaliza operatiunea. ** Momentul de torsiune este forta de a rasuci un obiect. Momentul de torsiune nu arata cât de repede se roteste un obiect. Momentul de torsiune si viteza sunt invers proportionale. Cu cât este mai mare momentul de torsiune, cu atât dureaza mai mult terminarea operatiunii. ** Unitatile de masura pentru momentul de torsiune sunt stabilite la 0 RPM (standard în industrie). Nu se da nici o indicatie despre cât de repede se va termina operatiunea. 2. Cea mai buna metoda de a masura performanta masinii de gaurit: Puterea ** Viteza (cât de repede se roteste o masina de gaurit) si Momentul de torsiune (forta necesara pentru a roti un obiect) = Puterea (timpul necesar pentru finalizarea unei operatiuni) Puterea este corelata direct cu productivitatea. Aceasta da utilizatorilor indicatii exacte în alegerea masinii de gaurit cu cele mai bune performante. Puterea nominala este puterea motorului. Puterea debitata este puterea sistemului de gãurire. Puterea debitata ia în considerare transmisia, cuplajul si mandrina. Puterea debitata a unei masini de gaurit este ceea ce experimenteaza utilizatorul la locul de munca.

# Intrebare: Se aplicã unitatea de masura a puterii debitate la masinile de gaurit cu cablu de alimentare ?
# Raspuns
Da. În viitorul apropiat veti vedea masini de gaurit care vor adopta acest criteriu de performanta. Unitatea de masura a nivelului de performanta a masinii de gaurit se aplica atât masinilor cu cablu, cât si celor fara cablu.

# Intrebare: De ce DEWALT utilizeazã pentru comercializarea masinilor de gaurit puterea în locul momentului de torsiune?
# Raspuns
Loialitatea clientului se cladeste pe oferirea unui produs cu performante superioare (productivitate mare). Parerea comuna era pâna acum ca masinile de gaurit cu moment de torsiune mai mare vor termina operatiunile mai repede. Acest lucru nu este adevarat. De fapt, masinile de gaurit cu un moment de torsiune mai ridicat s-ar putea sa nu dea randamentul dorit la locul de munca, datoritã relatiei inverse dintre viteza si momentul de torsiune. O masina de gaurit care are o putere debitata mai mare ofera ceea ce doresc utilizatorii, productivitate, în timp ce una cu un moment de torsiune mai ridicat nu realizeazã acest lucru. DEWALT se angajeaza sa ofere si sa comercializeze ceea ce doresc utilizatorii.

# Intrebare: Se poate lasa acumulatorul in unealta dupa terminarea lucrului ?
# Raspuns
Este recomandata reincarcarea acestuia daca este cazul si decuplarea acestuia de la unealta sau comutarea schimbatorului de sens pe pozitia de blocaj pentru a preveni un scurt circuit sau a fuctionarii accidentale in timpul transportului.

# Intrebare: De ce sar hartiile abrazive cu captuseala de pe talpa masinilor de slefuit.
# Raspuns
In primul rand asigurati-va ca hartia abraziva este ferm fixata. Daca aceasta sare in continuare verificati daca nu este deteriorata sau uzata. Aceasta uzura devine vizibila odata cu aparitia de gauri pe suprafata acesteia. Inlocuiti hartia cu una noua si daca fenomenul persista este necesara schimbarea talpii masinii de slefuit. ATENTIE! FIXATI CU FERMITATE HARTIA ABRAZIVA LA FIECARE SCHIMB. DESPRINDEREA ACCIDENTALA IN TIMPUL FUNCTIONARII SI UTILIZAREA MASINII DE SLEFUIT FARA HARTIE DUCE LA DETERIORAREA DEFINITIVA A TALPII SI IMPLICIT LA COSTURI RIDICATE DE PRODUCTIE

# Intrebare: Ce semnificatie are abrevierea SDS-Plus.
# Raspuns
Schnell Drilling System sau in traducere libera sistem rapid de gaurire. Este cel mai utilizat sistem pentru fixarea burghielor de beton si permite cu ajutorul canelurilor cea mai eficienta transmitere a energiei de lovire (J) produsa de rotopercutoare.

# Intrebare: Este indicata lubrefierea burghielor in timplul gauririi ?
# Raspuns
Lubrefierea burghielor in special cu ulei in timpul gauririi este indicata, aceasta actiune asigurand prelugirea duratei de viata, ,acuratetei si performanta mai ridicata in timpul operatiei de gaurire. Materialele ce necesita aceasta actiune sunt fierul, otelul si ceramica.

# Intrebare: Se pot schimba vitezele de lucru in timpul functionarii uneltei ?
# Raspuns
Categoric nu. In cazul uneltelor cu acumulatori DEWALT foloseste sistemul de transmisie planetara ce nu poate fi modificat in timpul utilizarii. Pentru schimbarea vitezei este necesara oprirea motorului . Daca aseasta schimbare are loc in timpul rotirii motorului, trenul mobil al cutiei se poate deteriora sau rupe si cauzeaza deteriorarea dedefinitiva a transmisiei. Acelasi lucru este valabil si in cazul uneltelor cu cablu in special masini de gaurit. ATENTIE! ACEST MOD DE UTILIZARE DUCE LA PIERDEREA GARANTIEI SI PROVOACA COSTURI MARI DE REPARATIE.

# Intrebare: Care sunt principalela avantaje ale rotopercutorului fata de masina de gaurit cu percutie ?
# Raspuns
Daca folosim betonul ca material in care urmeaza sa fie lansata aplicatia ,principalul avantaj al rotopercutorului este percutia pneumatica fata de percutia mecanica provocata prin frictiune a masinilor de gaurit ,anduranta incomparabil mai mare si viteza de gaurire. Este foarte important de stiut ca masina de gaurit cu percutie mecanica nu este proiectata pentru efectuarea de gauri in beton ,materialele pentru care este proiectata sunt zidaria, BCA ,caramida sau ale materiale de constructie cu grad scazut de duritate. ATENTIE ! UTILIZAREA FRECVENTA A MASINII DE GAURIT CU PERCUTIE IN MATERIALE CA BETONUL PROVOACA UZURA RAPIDA SI IN CELE MAI NUMEROASE CAZURI LA DETERIORAREA DEFINITIVA SI COSTURI MARI DE REPARATIE. Diametrele de gaurire indicate de producator trebuie respectate.

# Intrebare: Schimbarea perilor la rotopercutoarele DEWALT si inlocuirea lor cu alte tipuri de perii in afara de cele originale este posibila ?
# Raspuns
In general din cauza lipsei in apropiere a unui service autorizat multe persoane si firme recurg la aceasta masura.Toate rotopercutoarele DEWALT sunt echipate cu perii cu decuplaj la consum. (cutt of) Aceasta decuplare indica un anumit numar de ore de functionare ce atrage dupa sine anumite proceduri de verificare si eventuala inlocuire a componentelor uzate. Aceste proceduri si reguli sunt obligatorii si de obicei trebuie sa intre in pretul de achizitie a perilor. Neefectuarea la timp si riguros a acestor proceduri provoaca uzuri accelerate si cheltuieli suplimentare. In concluzie schimbarea perilor este posibila insa rotorul va fi direct afectat mergand pana la deteriorarea acestuia ,lucru ce provoaca costuri mari de reparatie.

# Intrebare: Se pot folosi mai multe dimensiuni de discuri pe ferastraiele DEWALT ?
# Raspuns
Pentru siguranta dumneavoastra si pentru a preveni deteriorarea uneltei trebuie folosite discuri cu diametrele indicate de producator. Utilizarea discurilor cu dimensiuni mai mari poate bloca aparatoarea provocand accidete grave si implicit pierderea garantiei.

# Intrebare: Se pot utiliza incarcatoarele produse in SUA in Europa sau Romania
# Raspuns
Produsele fabricate in SUA nu respecta standardele de comformitate ale UE. Deci utilizarea lor incalca normele de securitate ale muncii si pot provoca ranirea grava. Al doilea motiv pentru care nu puteti utiliza incarcatoarele este diferenta de voltaj intre cele doua spatii SUA,UE. (110V 60hZ, 220V 50 Hz) Daca totusi folositi un transformator pentru coborarea tensiunii aceasta transformare poate intersecta cu propria transformare a incarcatorului provocand supraincazirea acumulatorilor sau a incarcatorului deteriorand cele doua componente. Categoric va recomandam sa nu incercati utilizarea acestor incarcatoare.

# Intrebare: Unde pot fi reparate laserele DEWALT ?
# Raspuns
Repararea si calibrarea acestor laserere necesita un echipament special si nu poate fi executata decat in centrul de service DEWALT ,in cazul nostru din Germania. Pentru informatii suplimentare utilizati numarul de telefon 0721 215231.

# Intrebare: Cum se poate evita supraincalzirea polizoarelor unghiulare.
# Raspuns
Una din cele mai frecvente greseli este oprirea lucrului in momentul cand constatam supranicalzirea polizorului si lasarea acestuia la racit. In acest moment are loc din cauza lipsei de ventilatie deteriorarea rotorului. Pentru a impiedica acest lucru demontati discul si lasati polizorul sa mearga in gol 1,2 minute. Polizorul va functiona la turatie maxima si turbina de racire va raci polizorul.

# Intrebare: De ce nu comercializam si piese de schimb ?
# Raspuns
1.In majoritatea cazurilor clientul nu stie bine ce vrea si comanda gresit urmand o discutie interminabila al carui rezultat este de obicei pierdere de timp si de bani. 2.In procesul de reparatie intra in majoritatea cazurilor si consumabile cum ar fi vaselina si rulmenti care nu pot fi procurate decat prin sistemul de service DEWALT. Inlocuirea acestora cu altele decat cele originale provoaca de obicei reintoarcerea rapida in service si defecte grave. 3. Este foarte important ca interventiile sa fie executate de personal specializat si calificat. De exemplu un rotopercutor cu reparatiile executate la timp si cu consumabile originale are durata de viata peste 5 ani. Daca sufera interventii neautorizate aceasta scade mult ajungand sub 1an. In concluzie avand experienta in acest domeniu de peste 14 ani am constatat in timp ca este gresit sa comercializezi piese de schimb numai de dragul profitului acest lucru repercutandu-se negativ direct asupra brandului si implicit si a noastra.

# Intrebare: Este indicata apasarea puternica a rotopercutorului in timpul gauririi ?
# Raspuns
Nu. Apasarea trebuie sa fie moderata aproximativ 3Kg forta. Apasarea exagerata duce la pierderea randamentului si la uzura prematura a unor componente.

# Intrebare: Exista diferenta de putere debitata la polizoare unghiulare cu aceeasi putere nominala
# Raspuns
Una din greselile cele mai frecvente este alegerea polizorului dupa puterea nominala si nu dupa cea debitata. In momentul achizitionarii cereti vanzatorului catalogul cu performantele tehnice declarate de producator si daca pentru produsul respectiv producatorul nu mentioneaza clar puterea debitata s-ar putea ca polizorul respectiv sa fie din categoria ''light duty'' munci usoare. In concluzie, doua polizoare cu aceasi putere nominala pot avea puteri debitate diferite de unde si diferenta de performanta. Criteriul de alegere trebuie sa fie intotdeauna puterea debitata.

# Intrebare: Care este diferenta esentiala intre ferastraiele pendulare DW331 si DW333 ?
# Raspuns
Principala diferenta este manevrabilitatea. La modelul DW333 mana se tine pe corpul uneltei caracteristica ce permite utilizatorului taieri cu ferastraul sub material si prin tragere. Recomandam acest model in aplicatii cum ar fi montajul sau pentru cei ce au nevoie de control sporit in timpul taierilor cu dimensiuni mari.

# Intrebare: Ce tipuri de materiale se pot taia cu ferastraiele sabie DEWALT ?
# Raspuns
Aproape orice tip de material. Cele de baza sunt : lemnul,metalele feroase,neferoase si ceramica.

# Intrebare: Care sunt avantajele masinii de gaurit cu talpa magnetica fata de masina de gaurit stationara cu coloana ?
# Raspuns
Principale avantaje sunt : mobilitatea ,adaptabilitatea, greutatea redusa , schimbarea vitezelor se face rapid si diametrele mari de gaurire . (max 50 mm)

# Intrebare: Se pot utiliza saci de panza pentru aspiratoarele DEWALT ?
# Raspuns
Da. Insa filtrarea particulelor fine de praf nu va fi la fel de eficienta, in plus in timp sacii de panza se colmateaza si aspiratorul pierde din randament. Pentru filtrare optima si sanatate recomandam sacii de hartie.

# Intrebare: Cum se poate preveni distrugerea transmisiei la ferastraiele de mana ?
# Raspuns
Verificarea periodica a panzei de taiere : carare, numarul dintilor. Reglarea adancimii de taiere in functie de grosimea materialului. Discul de taiere trebuie sa depaseasca cu aproximativ 3mm grosimea materialului.Taierile efectuate cu discul reglat pentru adancimea maxima indiferent de grosimea necesara, provoaca in cele mai multe cazuri deterioarea mecanismului de transmisie.

# Intrebare: Pentru masinile de gaurit si insurubat cu 3 viteze care sunt cele mai indicate aplicatii ?
# Raspuns
Prima viteza sau cea mai mica este indicata aplicatilor ce necesita cuplu ridicat : suruburi cu diametru si lungime mare A doua viteza este indicata aplicatilor ce necesita un balans optim intre viteza si cuplu : gaurire in metal,autofiletante cu diametru mare. A treia viteza este indicata aplicatilor ce necesita viteza ridicata : gaurire cu percutie, surube cu diametru mic pentru lemn. In general cea mai buna decizie pentru alegerea treptei de viteza in functie de material si aplicatie o are utilizatorul.

# Intrebare: Se pot efectua gauri in zidarie fara utilizarea percutiei ?
# Raspuns
Da se poate mai ales daca burghiul utilizat este pentru gauri in zidarie fara percutie sau daca zidaria este foarte slaba si continut mare de var. Totusi daca este vorba de un numar mare de gauri si timp redus pentru aplicatie recomandam utilizarea percutiei.

# Intrebare: Care poate fi cauza deteriorarii premature a talpilor pentru masinile de slefuit orbitale ?
# Raspuns
In cele mai multe cazuri deteriorarea prematura se datoreaza apasarii excesive direct in jos. Procedand in acest fel reduceti foarte mult din randamentul slefuitoarei. Folositi mana pentru a plimba masina de slefuit permitand acesteia sa functioneze eficient.

# Intrebare: Cand pornesc slefuitoarea orbitala aceasta functioneaza cu turatie mai mare ca de obicei . Este normal ?
# Raspuns
Nu. Modulul (CFS) pentru controlul finisajului este deteriorat. Daca doriti sa-l schimbati apelati numarul 0721 215231 sau cautati un centru de reparatii DEWALT.

# Intrebare: Se pot folosi si alte tipuri de becuri pentru lanternele DEWALT
# Raspuns
Nu. Aceste tipuri de becuri sunt proiectate special numai pentru lanternele DEWALT.

# Intrebare: Ce fel de rulmenti foloseste DEWALT la frezele cu plonjare ?
# Raspuns
Rulmenti cu bile.

# Intrebare: Pentru produsele oprite de la productie se mai asigura service in post-garantie?
# Raspuns
Da. In cazul nostru, durata de acordare a post-garantiei este de opt ani de la data achizitionarii. Recomandarea noastra este de a cumpara produsul nou care il inlocuieste pe cel vechi.Motivele sunt : unealta noua are performante tehnice superioare, nu este uzata moral , accesul la piesele de schimb este mai rapid si facil. Politica firmei DEWALT este de a motiva cumparatorul sa achizitioneze produse noi si sa cunoasca permanent cerintele utilizatorului.

# Intrebare: Care este diferenta dintre noile comutatoare de domenii si cele vechi la rotopercutoarele SDS-Plus ?
# Raspuns
Cele vechi au parghia pentru deblocare in lateralul comutatorului iar cele noi sub comutator de culoare galbena , lucru ce influenteaza in mod pozitiv schimbarea domenilor de lucru. Comutarea este mai facila , rapida si sigur de executat. Este o inbunatatire ce era necesara datorita manipularii relativ mai dificile de la vechile rotopercutoare. Vezi imagine D25113K

# Intrebare: Care este avantajul noului tip de laser umbra la ferastrul circular DW718XPS ?
# Raspuns
Avantajul principal al noului tip de laser este ca nu necesita calibrare si arata tot timpul linia de taiere perfect , precis si real ca si grosime. Iluminarea zonei de taiere este un alt avantaj important mai ales in spatile iluminate slab.

# Intrebare: Care este diferenta dintre acumuatorii LIION DEWALT si cei de la concurenta ? Ex. MAKITA,BOSCH.
# Raspuns
Diferenta marcanta in opinia noastra dupa o serie de teste comparative este rezistenta crescuta la suprasolicitari , acumulatorii nu necesita racire la incarcare si cea definitorie, numarul mare de cicluri de incarcare , peste 2000. DEWALT este prima firma pe plan mondial ce a introdus tehnologia NANO in acumulatorii pentru unelte.

# Intrebare: Toti acumulatorii de la DEWALT sunt produsi cu tehnologie NANO ?
# Raspuns
NU . Momentan numai cei marcati in clar cu logosul NANO TEHNOLOGY. Echipeaza de obicei masinile de gaurit si insurubat premium, cele de la 14,4 V 2,0 Ah in sus.